A ráhangolódásnak is része, hogy az ilyenkor jellegzetes illatokkal vesszük körbe magunkat: narancshéjat dobunk a fűtőtestre, almakarikákat szárítunk, szegfűszeggel tűzdelünk tele narancsot, mandarint. A természetes illatosítókhoz télidőben is szinte minden kéznél van. Nincs más dolgunk, mint az orrunknak és lelkünknek kedves illatú gyümölcsöket, fűszereket társítani, üvegben, tálban szépen elrendezni, vízzel leönteni, majd párologtatni.
Mindenki kísérletezhet kedvére, ráadásul az illatosítókat előre is elkészíthetjük, és ha még nem melegítettük fel, a hűtőben akár 2 hétig is elállnak. Az üvegeket le is lehet fagyasztani, ha az anyag bírja, és szükség esetén csak előkapjuk, felmelegítjük és élvezzük az illatokat.
A fűszernövényekkel is bátran
kísérletezhetünk, bár a fásodó szárúak bírják jobban, és nekik erősebb
az illatuk is (rozmaring, zsálya, kakukkfű, levendula...). Ha nincs
kéznél, akkor az őrölt változat is megteszi, igaz, az esztétikai élmény
így szenved némi csorbát.
A párologtatásra több lehetőségünk is
van: ha nagyobb légtér illatosítása a cél, legjobb, ha nagy edényben a
tűzhelyre tesszük a hozzávalókat, és hagyjuk, hadd párologjon az aromás
víz. Ennek egyetlen hátránya, ha az eltávozott vizet elfelejtjük
pótolni, mert az égett narancs vagy citrom szaga már nem annyira dobja
fel a hangulatot.
Kisebb üvegeket rakhatunk a fűtőtestre
vagy más melegítő alkalmatosságra, ill. tölthetjük az alapanyagokat
mécsessel működő párologtatóba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése