A sütőtök a babák első
eledeleinek egyike; a különleges zöldségféle felnőtt korban is sokunk
kedvence. Ősszel, télen fogyaszthatjuk. Vitamindús, ásványi anyagokban
gazdag, gyógyhatással bíró zöldségféle, ráadásul finom és megfizethető.
Készíthető belőle leves, sütemény, lekvár, ivólé, bár sokak szerint
sütve a legfinomabb.
Miért érdemes fogyasztani?
Jelentős kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin,
biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav forrás.
Enyhíti a gyulladásos betegségeket, hatékony meghűléses
megbetegedéseknél, csillapítja az allergikus köhögést, tüsszögést, az
asztmás rohamokat.
Alacsony a kalóriatartalma, fogyókúrázók is fogyaszthatják. Szépíti a
bőrt, pattanások ellen is bevethető. A népi gyógyászatban hashajtóként
és béltisztítóként használták. Serkenti a máj működését, segít a szív és
koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a
prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
Sütőtök krémleves (sült tökből)
Hozzávalók
1 közepes sütőtök, 1 dl főzőtejszín, 1 evőkanál olívaolaj, 3
zöldségleves (vagy 1 zöldségkockával felfőzött víz), 1 evőkanál cukor
(barnacukor), 1 teáskanál fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj,
gyömbérpor, őrölt kardamom), só. Tálaláshoz: tökmagolaj, 1 evőkanálnyi
friss fűszernövény felaprítva (snidling, petrezselyem, koriander stb.), 1
evőkanálnyi pirított tökmag
Elkészítés
Hámozzuk meg a sütőtököt, vágjuk ketté hosszában, majd negyedeljük,
kaparjuk ki a belsejét, szórjuk meg barnacukorral és süssük meg! Ha
megsült, turmixoljuk össze botmixerrel. Pirítsuk meg olívaolajon a
zúzott fokhagymát, szórjuk hozzá a fűszereket (ezeket ne pirítsuk),
öntsük fel zöldséglével, adjuk hozzá a tökpürét és a főzőtejszínt és
turmixoljuk össze. Forraljuk fel, ízesítsük sóval, esetleg cukorral
(ízlés szerint). Tálaláskor szórjuk meg frissen felaprított fűszerekkel,
pirított tökmaggal, adjunk hozzá pár csepp tökmagolajat.
Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
250 g sütőtök
2 tojás
80 ml olívaolaj
150 g liszt
150 g barna cukor
1 kk őrölt fahéj
1 cs. sütőpor
csipet só
Elkészítés:
A meghámozott, kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük és hűlni hagyjuk.
Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét.
Egy másik tálban elvegyítjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót.
A két tál tartalmát összedolgozzuk, és a papírkapszlikkal bélelt (12-es)
muffinsütő mélyedéseibe igazságosan elosztjuk a tésztát. (kb. két
evőkanálnyi jut mindegyikbe).
190 fokon, légkeverésen kb. 18-20 perc alatt megsütjük.
Sütőtökös rizottó
Hozzávalók:
40 dkg sütőtök
35 dkg risottonak való rizs
1,5 l hús/zöldségalaplé
1 dl száraz fehérbor
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
vaj
reszelt parmezán
friss zsályalevél
Elkészítés:
A felkockázott hagymát vajon dinszteljük, adjuk hozzá a pucolt, kb.
1,5x1,5cm kockákra vágott sütőtököt, a zsályaleveleket, majd a rizst. Ha
üvegesedni kezd a rizs, öntsük hozzá a bort, folyamatosan keverjük.
Ha a rizs magába szívta a bort, jöhet az első merőkanál forró alaplé,
vele együtt a felpirított fokhagyma. És így tovább. Mindig várjuk meg,
amíg a rizs majdnem felszívta a levet, csak ezután jöjjön a következő
adag.
Ha megfőtt a rizs (18-20 perc), az utolsó adag levet, nem főzzük el
teljesen. Keverjünk bele még egy diónyi vajat és 5 dkg reszelt
parmezánt, azonnal tálaljuk. A tányérban reszeljünk rá újra parmezánt,
locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal.
Sütőtökpüré
Hozzávalók
1 kg sütőtök hámozva, kockázva
1 fej hagyma apróra vágva
1 ek olaj
1-2 ek currypor
só, bors
1 dl húsleves, vagy víz
hangyányi édesítő
1-2 kanál citrom
2-3 dl tejföl
1-2 ek liszt
Elkészítése
Az olajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a sütőtököt, megfűszerezzük
és felöntjük húslevessel, vagy vízzel és a tököt puhára főzzük vele.
Amikor megfőtt, a tejföllel és liszttel botmixerrel átforgatjuk, felforraljuk és ízesítjük az édesítővel, a citrommal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése