2016. október 16., vasárnap

Taktilis fejlesztés jelentősége

Az észlelés az idegrendszerhez kötött folyamat, mely az érzékelésen keresztül valósul meg. A külvilág ingereit az érzékszerveink segítségével érzékeljük, ezek az ingerek ekkor még fizikai ingerek, ám amikor az érzékszervek továbbítják az idegrendszer felé, átalakulnak kémiai ingerekké, ingerületté. Ezzel az ingerrel kezd el dolgozni az agyunk.Az idegrendszer megfelelő részében megkezdődik az inger feldolgozása.

A taktilis észlelés a bőrünkkel történő tapasztalatszerzést jelenti. Idetartozik az érintés, nyomás, fájdalom, hőmérséklet észlelése. Ez a legősibb észlelési készségünk, hiszen az anyaméhen belül folyamatosan körülöleli a magzatot a kellemes, langyos közeg, a magzatvíz, folyamatosan impulzusokat juttatva így a bőrünkről a kialakuló és fejlődő idegrendszernek. A saját test észleléséhez járul hozzá mindez.

A születés után is fontos szerepet tölt be, mindannyian tudjuk, hogy a csecsemő mindent megérint, kezébe vesz, sőt olyannyira a tapintás útján ismerkedik a világgal, hogy még a szájába is veszi a tárgyakat, hogy szájtéren belül is információkat gyűjtsön róluk, ezáltal a környező világról.
Minél több tapasztalatra tehet szert gyermekünk tapintás útján, annál több információja lesz a saját testéről is. Íly módon alakul ki a kép gyermekünkben arról, hogy valójában ő meddig is tart a külvilágban, mik a testhatárai. Ez egy nagyon fontos tudás, ugyanis  csak akkor tudjuk felmérni a környezetünk, a külvilág dolgainak távolságát testünkhöz képest ha saját testünkről megfelelő képünk alakult ki. Ez a tudás a feltétele annak, hogy ha valamit el szeretnénk érni, azt el is érjük, illetve ha valamit ki akarunk kerülni akkor azt kikerüljük. Azonban egy taktilis inger nem pusztán a tapintásos tapasztalatok tárházát bővíti ki, és nem csupán a szilárd testtudat kialakulását eredményezi. Előrelendíti valamennyi érzékelési terület fejlődését. Azok a játékok, melyekben előkerül a tapintás, illetve más érzékelési területek, mély nyomot hagynak az idegrendszerben, és hatékonyabb tanulási folyamatokat indítanak el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése